16 d’agost 2009

estiu 2009 · Solesmes


Ha estat un propòsit d'aquest estiu i una decoberta notable. Contrada, paisatge, història, música.... Passar de les referències sobre Solesmes en discs, llibres o a internet, a poder-hi ser ha estat molt gratificant.

Solesmes és un petit poble a la vora del riu la Sarthe, prop de Sablé i a una quarentena de kilòmetres de Le Mans, i una mica al nord de Saumur i del Loira i tots els seus castells. Potser per això, la seva abadia queda en un segon terme per al turista de gran rutes. Cala nar-hi expressamen, al marge dels grans circuits. L'ndret és un poble menut. La carretera que el travessa, a una banda hi té les cases del poble, a l'altra, el gran clos de l'abadia de Solesmes, que presideix immens el riu ("surplombe" com diuen a França) talment un gegant bonhomiós o una fortaresa.... de pau, amb un mil·ler d'anys d'història i cap d'una de les branques benedictines, la congregació de Solesmes.

A la meravella i tranquil·litat de l'indret, doncs, cal sumar-hi una comunitat amb una gran pruïja per la litúrgia i, sobretot, pel cant gregorià. Tots els oficis a Solesmes són cantats en gregorià i també les misses. De fet, Solesmes és el primer referent en estudi paleomusical gregorià, i fou gràcies a ells que es recuperà a mitjan XIX un nou impuls d'aquest místic cant. Són un dels cims del gregorià i escoltar-los en directe és una meravella.

Deixo un enllaç del seu lloc web, http://www.solesmes.com/.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada